Dietetyka kliniczna

W procesie leczenia ortopedycznego/rehabilitacji nieodłączną rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Odżywczy pokarm to nie tylko białko, tłuszcz, węglowodany – to także witaminy i składniki mineralne niezbędne m.in. do budowy kości, stawów czy sprawnego przebiegu procesów regeneracyjnych.

Regularne jedzenie produktów wysokoprzetworzonych, np. chipsów, frytek, fast foodów przyczynia się do eskalacji stanu zapalnego w organizmie, przez co utrudnia i spowalnia przebieg leczenia. Z drugiej strony, odżywcza i indywidualnie dopasowana do potrzeb pacjenta dieta umożliwia szybszy powrót do zdrowia, skraca okres rekonwalescencji i poprawia samopoczucie.

Jednakże, jedzenie to nie tylko pokarm – to także sposób, w jaki nawiązujemy relacje czy forma radzenia sobie z emocjami i stresem. Natomiast to, w jaki sposób przeżywamy otaczającą nas rzeczywistość ma wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, w tym regeneracyjne.

Człowiek to nie oderwane od siebie niezależnie działające systemy – to całość, a zaburzenie w funkcjonowaniu jednego układu bądź narządu wpływa negatywnie na inne systemy i tym samym cały organizm. Współpraca z dietetykiem i psychodietetykiem nie opiera się wyłącznie na ustaleniu diety – to analiza całego sposobu żywienia i stylu życia, by w możliwie najlepszy sposób dopasować plan działania i odżywiania. Dlatego też, w zespole terapeutycznym ważna jest kompleksowa opieka nad pacjentem, w tym wsparcie dietetyczne. Ponieważ holistyczne spojrzenie na człowieka i integracyjna opieka pozwala zmaksymalizować efekty terapii.

W jakich obszarach opieka dietetyka /psychodietetyka będzie wskazana:

  1. Wspomaganie procesu leczenia i rekonwalescencji pacjentów po urazach, przygotowanie organizmu do zabiegów, treningów. 
  2. Nadwaga i otyłość.
  3. Stan zapalny wynikający np. z chorób autoimmunologicznych, np. (reumatoidalne zapalenie stawów), nadmiernej masy ciała.
  4. Zaburzenia hormonalne prowadzące np. do zwiększonego ryzyka insulinooporności, cukrzycy czy osteoporozy
  5. Chroniczne zmęczenie.
  6. Zaburzona relacja z jedzeniem, prowadząca do komplikacji zdrowotnych, np. niedożywienie, nadwaga, zaburzenia hormonalne, insulinooporność, cukrzyca t.2.

Już na pierwszej konsultacji dietetycznej ustalany jest plan działania, Pacjent otrzymuje zalecenia, które może wdrożyć zaraz po wizycie.

Na konsultacje zaprasza mgr Małgorzata Pielichowska.

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ